2013年1月20日日曜日

Spaghetti alla Carrettiera フィレンツェ名物 スパゲッティ カレッティエッラ

フィレンツェ名物のカレッティエッラという名前のパスタ料理、直訳すると馬車引き夫風(御者風)のパスタです。
Spaghetti alla Carrettiera.
Carretti literally translated as a hand or mule driven cart driver, so this dish means cart driver's pasta.

There are a couple of regional variations for this refreshing pasta dish.
A Sicilian will say it's originally from Catania, need bread crumbs and ricotta cheese, while a Roman will proudly claim it is an original Roman dish with tuna and mushrooms.
This is the Fiorentina version that is known as the simple tomato sauce with garlic and red pepper.

カレッティエッラという名前の由来は、馬車引き夫が客待ちをする忙しい合間にさっと提供できるよう、シンプルな具材と茹で時間の短い細いパスタをあわせたという説だったり、厳冬期に客待ちをする彼らが身体を温めるため、にんにくと唐辛子の効いたソースのパスタだったという説などがあります。

この名前のパスタは地方によっていろいろなレシピがあり、例えばシチリアではパン粉とリコッタチーズを入れるし、ローマではマグロとマッシュルームを入れたパスタをそう呼びます。

これはフィレンツェのリチェッタで、とてもシンプル。
にんにくと唐辛子がうんと効いたアーリオオーリオペペロンチーノにトマトを加えたような風味で、簡単なのにとても美味しいパスタです。

Back in the old days, when the equivalent of our motorways were main roads between cities, lorry drivers were horse and waggon drivers and the Autogrill was a decent, independent inn, they must have decided that a simple pasta on the menu should be called after most of the customers, the carrettieri (waggon drivers), leaving us with an abundance of different plates sharing the same name.

Ingredients (4 servings)

細めのスパゲッティ
(1.4mmフェデリ-ニなど)
500g1.1 lb spaghetti (fedelini)
にんにく12片12 clove garlic, sliceed
たかのつめ4本4 dried chili peppers
トマト缶2缶2 14oz can whole tomatoes,
including the juice
オリーブオイル適量olive oil
塩・胡椒適量salt, pepper
ペコリーノ適量pecorino cheese, grated

※分量は一応の目安なので味見しながら作ってください

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