2013年2月2日土曜日

Pasta e Fagioli うずら豆のパスタエファジョーリ トスカーナ風

節分にちなんでインゲン豆の仲間のうずら豆でパスタエファジョーリ。
直訳するとパスタと豆という意味、じっくり時間をかけて豆を煮込んだスープパスタ料理です。
Pasta e Fagioli after Bean-Throwing Festival on the day before the beginning of Spring.
We do scatter beans to drive away evil and bring in good luck, eat the same number of beans as our age to wish for good health.

パスタエファジョーリはとても伝統的な料理で、イタリア中で家庭料理としても作られる、いんげん豆の煮込みにショートパスタを入れたミネストラです。
例によって地域ごとにいろいろなバリエーションがあり、肉類がまったく入らないとか、トマトが入らないとか、使う豆やパスタが違うなど異なるレシピのものがそれぞれの地域の郷土料理となっています。
なかでも豆料理といえば真っ先に多い浮かぶのがトスカーナ、というわけで今日はトスカーナ風のパスタエファジョーリです。

乾燥豆を1日かけて水で戻したら戻し汁ごと1時間ほど下茹でし、豆の半量をすり潰してピューレ状にし、香草類(とくにセージは欠かせない)、香味野菜のソフリット、にんにく、トマトを加えて鶏のブロードで煮込み、お好みのショートパスタやロングパスタを折ったものを加えて出来上がりです。
皿に盛ったらエキストラヴァージンをまわしかけ、パルミジャーノをふって召し上がれ~。

Literally, Pasta e Fagioli means pasta and beans.
Every region of Italy has a different idea on how to make this simple traditional food.
For some it's a meatless dish, combining beans and pasta with some aromatic vegetables in a broth.
Other versions have beef or pork in them.
Some only use a little pancetta bacon.
And different beans and pasta are used too, depending on the preferences of the cook or what's available.
Some versions are thick, while others are thinner with more broth.

Italians use legumes a lot in their cooking, but they are most widely used in the regions of Toscana.
That's why this recipe is Toscana version.

To serve, portion out on the soup plates, pour exv olive oil over and sprinkle with freshly grated parmigiano.
Buon appetito~

Ingredients (4 servings)

乾燥うずら豆400g14 oz dried cannellini (or borlotti) beans,
soaked overnight in the water to cover
ショートパスタ300g10 oz short pasta
玉ねぎ中玉1個1 medium onion, chopped
にんじん1/2本1/2 carrot, diced
にんにく2片2 cloves garlic, minced
鶏のブロード2カップ2 cup chicken stock
トマト缶1缶1 14oz can whole tomatoes,
including the juice
ローリエ1枚1 bay leaf
セージ適量fresh (or dried) sage leaf
ローズマリー適量fresh rosemary leaves
オリーブオイル適量olive oil
塩・胡椒適量salt and pepper, to tasete
パルミジャーノ適量parmigiano cheese, grated


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2 件のコメント:

  1. うずら豆のパスタエファジョーリ トスカーナ風
    素晴らしいパスタ
    おいしそうです
    いつも嬉しいです
    ありがとうございます

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    返信
    1. りゅうじさん、いつもありがとうございます。
      若い頃は豆の煮ものなんて見向きもしなかったけど、最近はこういう料理の良さがわかってきました。

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