2013年3月17日日曜日
Maiale al Burro e Salvia 豚肩ロースのソテー バターとセージの風味
ブッロはイタリア語でバター、サルビアはセージのことです。
Maiale al Burro e Salvia, grilled pork with butter and fresh sage.
This traditional, smooth and creamy sauce is a typical of Italian home cooking as well as the standard item for the restaurant menu.
ちょっとフレンチの香り漂うこのサルサ ブッロ エ サルビアは、もちろんイタリア北部地方発祥のテイスト。
アニョロッティ(トルテリーニのピエモンテ訛り)やラビオリなどラグーを包んだ詰物パスタとの組合せがよく知られています。
肉料理ではセージと相性のよい豚肉料理に使うことが多く、このポークソテーは調理も簡単なので家庭料理としてもお馴染みの味です。
今日はとんかつ用に分厚くカットされた肩ロース肉でご馳走メニュー、子供たちが目をきらきらさせて出来上がるのを待っています。
If there was one pasta dish that you ate more than all of the others in Piemonte, it had to be Agnolotti al Burro e Salvia.
Agnolotti, the local name of Tortellini in Piemonte, is a filled pasta, and Burro e Salvia is butter and sage sauce that is simply melted butter to which whole sage leaves are added and cooked until crisp.
But you should know that this simple yet delicious sauce is not only used in the pasta, but in any other various meat dishes especially pork.
Method
塩胡椒して小麦粉をまぶした肉は厚さ2cmほどと中まで火が通るのに時間がかかるので、まず少量のオリーブオイルでじっくり焼いて、焦げやすいバターとセージは後入れして風味を付けながら両面をカリっと焼いていきます。Flour the meat then grill it in the pan with the butter on low heat.
If the meat is thickly sliced, grill the meat with olive oil first not to let any butter burn, after turn the meat over may add the butter and sage.
ワインをふり入れアルコールを飛ばしたら肉を取り出して皿に乗せます。
フライパンのソースを手早く煮詰めて肉にまわしかけ、春の温野菜をコントルノに添えたら子ども達が待っているテーブルへ。
Add the wine in and reduce the alcohol, transfer the meat on the plate. Simmer down the sauce immediately to pour over the meat.
Ingredients (5 servings)
豚肩ロース | 5枚 | 5 cuts of pork loin | |
バター | 75g | 2 1/2 oz butter | |
フレッシュセージ | 適量 | fresh sage leaves | |
オリーブオイル | 適量 | olive oil | |
白ワイン | 大さじ5 | 5 tbsp dry white wine | |
小麦粉(強力粉) | 適量 | flour | |
塩・胡椒 | 適量 | salt, pepper |
※分量は一応の目安なので味見しながら作ってください
あべべさん
返信削除豚肩ロースのソテー バターとセージの風味
素晴らしい料理
本格的な味付け
うれしいです
素適なレシピ
有難うございます
りゅうじさん、ありがとうございます。
削除家庭料理の定番だけあって気取らない万人ウケする味、とても美味しかったです。