2013年3月2日土曜日

Pasta con le Verdure di Primavera 春野菜のオルトラーナ

芽吹きの季節に相応しく、グリーンが基調のカラフルな春野菜のオルトラーナ。
Pasta alle Verdure di Primavera, a healthy pasta dish brimming with spring vegetables.
Also it can be called alle Ortolana, a truck farm's or a vegetable garden's pasta dish.

オルトラーナとは野菜畑風とか菜園風という意味で、パスタのほかにピッツァやインサラータなど季節の野菜を使った料理につけられる名前です。
今日は春野菜のプリマヴェーラ、パスタも蝶の形のファルファッレで春らしさを演出してみました。

ちなみにオルトラーナを冬野菜で作るとこんな感じになります。
色彩的には地味なイメージの冬野菜も意外に暖色系でカラフルですよね。

The dish may contain almost any kind of vegetable, but since Primavera means spring, the vegetable choices should be the new vegetables of spring, and their green or light colors will look springlike presentation.

Classically the sauce is based on a soffritto of garlic and olive oil.
Fresh and flavorful, this pasta chock full of vegetables makes a lovely dish for spring.

さて、明日は桃の節句(雛祭り)ですね〜。
我が家にも娘が2人いるので、明日は嫁がちらし寿司と蛤の吸物を作ってくれるとのこと。
僕のイタリア料理はお休みかな〜。笑

On March 3, the families with young girls celebrate our Girl's Festival, also known as the Peach Tree Festival, held to pray for young girls' health and happiness with displaying Hina Dolls.


Ingredients (4 servings)

ファルファッレ500g1.1 lb farfalle
菜の花300g3 10 oz rape blossom, large cut
グリーンアスパラ150g5 oz asparagus, large cut
グリーンピース100g3 1/2 oz peas
絹さや50g2 oz snow peas
にんじん中1本1 medium carrot, diced
新玉ねぎ中1個1 medium new onion, diced
ブロッコリースプラウト適量broccoli sprouts
白ワイン1/4カップ1/4 cup dry white wine
アンチョビペースト小さじ11 ts anchovy paste
パルミジャーノ1/4カップ1/4 cup parmigiano cheese, grated
オリーブオイル適量olive oil
塩・胡椒適量salt, pepper


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